Балканите

Албанско обичайно право

Посещения: 1668

 

Публикувано по: Мария Тодорова, Подбрани извори за историята на балканските народи XV - XIX в.

Печата се по М. Hasluck. Τhe Unwritten Law in Albania. Cambridge, 1954 p. 261—262.

 

Закони, ратифицирани от префектурата в Шкодра 9. V 1864 г.

1. Да не се променя брачната такса. Цената, установена преди седем години, да остане в сила. Тя възлиза общо на 600 гроша. Който постъпи противно на постановеното, ще бъде глобен 1000 гроша.
2. Момичетата се сгодяват от баща си; ако нямат баща, от брат си или най-близкия мъжки роднина. Жените да не се месят в годежа.
3. Всеки годеж се нарежда открито, а не тайно; има един посредник като свидетел. Когато годежът свърши и се стреля с оръжие пред къщата на момичето, мъжете, които имат право да я сгодят, отиват при свещеника, за да впише имената на сгодените, на регистратора и на свидетелите заедно с обстоятелствата. Който не се подчинява на това нареждане, ще бъде глобен 1000 гроша.
4. Който откаже да премине през брачната церемония, когато дойде свещеникът, ще бъде глобен 1000 гроша.
5. Който подбуди омъжена жена да избяга, ще бъде глобен 8 кесии.
6. Който даде невеста на мъж, разведен със законната си съпруга, се глобява 1000 гроша.
7. Който посмее да изгони законната си съпруга, за да вземе друга жена в незаконен брак, се глобява 1000 гроша.
8. Който продаде дъщеря си или сестра си, или друга жена от кръвните си роднини, ще бъде глобен заедно с купувача 1000 гроша.
9. На основание на древните обичаи, които още се спазват сред християните в планините на Шкодра относно годежи, женитби, прелъстяване на чужди жени, бягства с жени и други причини за безпокойства, създадоха се някои закони за премахване на споменатите злини и се одобриха от Н. В. архиепископа на Шкодра, Луиджи Чурчи, и от планинските главатари. След като бяха обсъдени на Държавния съвет, тези закони бяха одобрени и въведени.

 

 

X

Right Click

No right click