kontakti

 

 

За нас

Мария Аврамова

 

Maria AvramovaКазвам се Мария Аврамова и съм родена през 1990 г. в София. Почти целия си живот съм прекарала в сърцето на антична Сердика, което не можеше да не разпали от дете въображението и интереса ми към историята и археологията. Те ме отведоха в НГДЕК "Константин Кирил Философ", която само затвърди интереса ми към античната култура, но уви не можа да утоли жаждата ми за знания.

Завършила съм магистратура по археология magna cum laude и съм докторант във Варшавския университет. Участвала съм в археологически проучвания на обекти в България, Полша и Черна гора. Изследователските ми интереси са свързани с Древна Тракия, Гърция и Рим, с ежедневието на древните, културните контакти и взаимодействия. Най-скорошните ми изследвания със свързани с гръцката и римската медицина.

Убедена съм, че археологията освен сериозна може да бъде и увлекателна, без това да намалява научната ѝ стойност. Искрено се надявам да успея да предам това усещане на Уважаемия читател!

Тиберий Баръмов

 

Тиберий Баръмов

 

11889523 10205907583302310 7258052262348575345 nРодих се през 1990 г. в София. Историята ме грабна още в училище и никога не ме е оставила на мира. Завърших средното си образование в НГДЕК „Константин Кирил Философ“ с профил „История“. Продължих обучението си в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „История“, със специализация „Нова обща история“. Продължих в Университета с магистратура „Европейски Югоизток“ с интереси в съвременната балканска история, а по-конкретно историята на Югославия и Западните Балкани въобще.

От 2012 г. съм част от екипа на „История на света“, а от 2013 – в редакционната колегия на сп. „Времена“. Участието в ISHA и ФСС на ИФ допълват този интерес и се надявам, че с нещо допринасям за тях така, както те ме обогатяват.

Кристиян Ковачев

 

Кристиян Ковачев

 

kRISTIYANРоден съм в Симитли, където получавам началното си образование. Завърших средното си образование в Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Благоевград (правоприемник на Солунската българска мъжка гимназия). Завърших спец. История в Югозападен университет „Неофит Рилски” през 2016 г. с защита на дипломна работа на тема „Духовно-канонични и културно-обществени аспекти от историята на Тросковския манастир”. Като част от практиката си по дисциплината Архивистика прекарах три седмици в архива на Рилския манастир. Изкарах стаж в отдел „Българските земи ХV-началото на ХХ в.” в Регионален исторически музей-Благоевград. Изкарах стаж и в Museu Arqueologic de Gandia, Кралство Испания. Следвайки бакалавърската степен в ЮЗУ, неколкократно аемах важни длъжности в студентските структури: министър на Департамент История в Студентското правителство на Правно-историческия факултет на ЮЗУ, Секретар на Студентското правителство и Студентския парламент на ПИФ на ЮЗУ, Вицепрезидент на Студентското правителство на ПИФ на ЮЗУ, делегат в Студентския парламент на ПИФ на ЮЗУ, член на Студентския съвет на ЮЗУ, делегат в Общото събрание на Студентски клуб „Проф. Иван Дуйчев” към Катедра История на ЮЗУ. Близо година главен редактор на студентския исторически вестник „Уриил”. От 2016 г. съм магистър в магистърската програма „Българско средновековие: държава, общество, култура” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Участник в множество кръгли маси, конференции и експедиции – регионални, национални и международни. Имам няколко статии и студии, включително и в престижното „Studi sull’Oriente Cristiana” (Accademia Angelica Constantiana di Littere arti e scienze).

 

 

Любомир Грозданов

 

Любомир Грозданов

 

10492012 813983058612286 690813618355866350 nРоден съм през 1970 г. в китното родопско село Сатовча, но израснах в София. Любовта ми към историята води началото си от ранните ми ученически години, когато четях с интерес научно – популярни книжки и романите на Фани Попова Мутафова, Загорчинов, Вера Мутафчиева…

По-късно задълбочавах познанията си както в училището, така и извън него – четейки сериозна научна литература. Въпреки интересите ми към историческата наука, съдбата бе решила друго. През 1988 г. завърших Техникума по енергетика „Вилхелм Пик“ и след казармата се отдадох на каростроенето, като започнах работа в Балканкар. Страстта към историята обаче никога не ме напусна. Започнах следването си в СУ „Св. Климент Охридски“ и през 2002 г. се дипломирах като магистър по история на Византия, Балканите и Средновековна Европа. Интересите ми обхващат и Древния Изток – Шумер, Акад, Асирия, Вавилон и останалите страни от региона. В 2009 г. ме осени идеята за сайт за световна история. В процеса на разработването му се запознах с моите прекрасни млади колеги от екипа, с които ни свързва чудесно приятелство. Резултатът от общите ни усилия е пред Вас!