Европа

Писмо на Жана д’Арк до хуситите*

Посещения: 3085

 

 

Исус, Мария1

 

Joan of arc miniature gradedОт известно време слуховете направиха достояние до мен, Жана Девата2, че от добри християни вие сте се превърнали в еретици, наравно със сарацините3, вие разрушихте Светата вяра и почитание, и като възприехте позорно и престъпно суеверие, желаейки да го защитите и разпространите, няма нито едно срамно действие и нито едно варварство, което не бихте дръзнали да извършите. Вие рушите тайнствата на Църквата, вие опорочихте свидетелствата на Вярата, вие разрушавате църкви, вие чупите и горите статуите, създадени за възпоменание, вие избивате християни, освен ако те не приемат вашите вярвания.

Какво е това безумие? Каква е тази лудост, която ви движи? Тази вяра, разкрита от Всемогъщия Бог, от Сина и Светия Дух, установена и прославена с хиляди чудеса е вярата, която вие преследвате, която искате да унищожите и изличите. Самите вие сте слепи, но не защото нямате очи да видите. Мислите ли, че няма да бъдете наказани за това? Или не разбирате, че Бог ще възпре престъпните ви усилия? Мислите ли, че Той ще ви позволи да останете в тъмнина и заблуда? Колкото повече вие се отдавате на престъпно светотатство, толкова по-голямо страдание и наказание той ще е приготвил за вас.

Колкото до мен, казвам ви честно, ако не бях заета с тези английски войни, отдавна щях да дойда и да ви видя. Но ако не чуя, че вие сами сте се променили, бих могла да оставя англичаните зад себе си и да тръгна срещу вас, така че с меч, ако не мога другояче, да унищожа вашето лъжовно и зло суеверие, и да ви лиша или от ереста, или от живота ви. Но ако изберете да се върнете към католическата вяра и изначалния извор на светлина, изпратете ми свои пратеници и аз ще им кажа какво трябва да правите. Ако не искате да сторите това и упорствате в отстояването на своето заблуждение, дръжте в ума си какви злини и престъпления сте извършили и чакайте, когато дойда да се справя с вас с помощта Божия и човешка.

Написано в Сюли, на 23 март.

До еретиците в Бохемия.

(подписано) Паскуал [писар на Жана д’Арк]

 

*Писмото така и не е изпратено, а два месеца по-късно Орлеанската дева е пленена от бургундците, предадена на англичаните, съдена, осъдена и изгорена като еретичка в Руан на 30.V.1431.

Писмото е намерено в архива на Виена и публикувано през 1834. Всъщност писмото се приписва на Жана д`Арк, но има няколко съмнителни момента - не е в нейния стил, предвид изобилието на заплахи, както и не носи нейния подпис, но това е обичайна практика през ХV в. Поради това е възможно Пакерел да го е написал и просто да го е представил за одобрение от Орлеанската дева или дори че го е написал на своя глава.

Друга версия е, че е част от пропагандата от страна на католиците срещу хуситите в Хуситските войни.

 

1Исус, Мария – стандартно въведение в нейните писма
2„Девата“ е прозвището, избрано от нея, поради това, че е обещала да запази девствеността си“докато на Бог е угодно“.
3Сарациниге - т.е. мюсюлманите

 

X

Right Click

No right click