Германия

Съдбата на фелдмаршала

Посещения: 3395

 

Василий Веденеев

"Тайните на Третия райх"


Bundesarchiv Bild 183 B24575 Friedrich PaulusВеликата трагедия на Сталинградската битка, едно от най-знаменитите сражения на Втората световна война е не само трагедия за немците, но и драматична победа за руснаците, дали за нея стотици хиляди животи. Достатъчно е да споменем, че обръчът около армията на Паулус е „стегнат“ от „наказани“ войници и всеки седми участник в Сталинградската битка е боец от наказателна рота или наказателен батальон. В множество до днес непрепогребани и вече забравени общи гробове лежат заедно костите на руски и германски войници.

Една от трагичните фигури на легендарното сражение е командващият немската 6-та армия генерал Фридрих Вилхелм Паулус.

Много факти и събития от житейския път на Фридрих Вилхелм Паулус дълго време бяха неизвестни...

Прочети още...

CC Дивизията "Тотенкопф"

Посещения: 7254

 

Василий Веденеев

"Тайните на Третия райх"

 

398px 3rd SS Division Logo.svgСлед края на Втората световна война есесовското подразделение с това название, носител на гръмка слава и известност в Третия райх, става толкова легендарно, колкото планинско-егерската дивизия „Еделвайс". „Мъртвешката глава" често се споменава в художествените произведения и фолклора, свързани с боевете по време на Втората световна война. Известно е като отличаващо се с необичайна жестокост и твърдост в сраженията воинско съединение. По времето на Третия райх в Германия еснафът шепне:

- В „Мъртвешката глава" служат предимно пациенти, избягали от лудницата!

В действителност „Мъртвешката глава" първоначално е специално подразделение на СС, създадено за охрана на концентрационните лагери. След това е преобразувано във военно формирование, което използват за наказателни акции срещу населението на окупираните от Вермахта страни от Източна Европа.

Прочети още...

Ото Скорцени

Посещения: 5328

 

Василий Веденеев

"Тайните на Третия райх"


Bundesarchiv Bild 101III Alber 183 25 Otto SkorzenyОто Скорцени (1908-1975) е най-известният в света командир на диверсионно спецподразделение на Главното управление по имперска безопасност на нацистка Германия. Знае се, че почти всичко планирано от знаменития диверсант на Третия райх Ото Скорцени, наричан още „личния диверсант на фюрера", приключва успешно. Дръзките му операции, внезапните и неочаквани замисли винаги постигат целите си. Това само по себе си вече има привкус на загадъчност - как така е успявал да се справи и с най-трудните задачи. Освен това, не всички обстоятелства около биографията на известния терорист на РСХА са изяснени докрай.

Ото е роден през 1908 година в заможно семейство на виенски инженер. След гимназията младият Скорцени съвсем естествено поема по стъпките на баща си и става студент във Виенския университет. В онези години за особено мъжествено се смятало да участваш в дуели между студенти и да получиш белег от шпага. Колкото повече белези имал студентът, за толкова по-силен и храбър е смятан, а в зряла възраст такъв мъж е считан за човек, който може да отстоява своите позиции до край, независимо от обстоятелствата. След студентските си години и веселите гуляи Ото остава с четиринадесет белега по лицето си.

Прочети още...

Неразкритият заговор срещу фюрера

Посещения: 4319

 

Василий Веденеев

"Тайните на Третия райх"

 

411px Bundesarchiv Bild 146 1980 033 04 Ludwig BeckОбикновено, когато стане дума за опитите да се ликвидира Адолф Хитлер, повечето хора си спомнят за несполучливото покушение през юли 1944 година, когато взривила се под заседателната маса бомба само леко контузва фюрера. След този драматичен инцидент, през Райха преминава вълна от жестоки репресии, която коства главите на доста високопоставени лица, сред тях и издънки на аристократични родове. Страната междувременно, все по-бързо пропада към ужасното поражение.

В действителност, специалистите по историята на Третия райх наброяват повече от четиридесет опита за атентат или сваляне от власт, насочени срещу вожда на националсоциализма. Странното е, че нито един от тези опити не постига успех. По необясним и тайнствен начин, Хитлер осуетява всяко грижливо планирано покушение, като чудодейно избягва смъртта. Често заслугата е на агентите и информаторите на РСХА, които предварително предупреждават органите на държавна сигурност за подготвяните заговори и конспирации. Добре смазаният оперативен механизъм на Гестапо залавя заговорниците и тогава те отивали на съд или били унищожавани без съд и следствие - в зависимост от получените „отгоре" указания.

Прочети още...

Увлеченията на райхсминистър доктор Гьобелс

Посещения: 7222

 

Василий Веденеев

"Тайните на Третия райх"


Bundesarchiv Bild 146 1968 101 20A Joseph GoebbelsЕдин от най-близките съратници на фюрера - Паул Йозеф Гьобелс е роден на 29 октомври 1897 година в град Райдте в Райнланд. Той е смятан за най-близкия му приятел, доколкото коварният и непоследователен в отношенията си с хората Адолф Хитлер, който винаги преследва само и единствено собствените си интереси, би могъл да има приятели.

Семейството на Гьобелс е много религиозно, бащата, който работел като счетоводител, искал от сина си да влезе в семинария и да стане католически свещеник, но младият Йозеф е привлечен от кариерата на писател или журналист, затова след гимназията, през 1917 година започва да изучава хуманитарни науки, като се мести от университет на университет - от Фрайбург в Бон, оттам във Вюрцбург, след това в Кьолн, Мюнхен и Хайделберг. Със сигурност причината за това е тежкия му характер, завистливостта и прекомерните му амбиции. От детинство Гьобелс страда от недъзи, единият му крак е недоразвит, поради което му викали „Куция". Знаем, че много инвалиди са с тежък и избухлив характер, който без да искат изграждат вследствие на постоянното си чувство за малоценност.

Прочети още...

Тайната любов на Херман Гьоринг в Русия

Посещения: 7296

 

Василий Веденеев

"Тайните на Третия райх"

 

През последните години бяха огласени много строго засекретени документи относно предвоенното сътрудничество на съветското правителство с немците. Германия, лишена след поражението си в Първата световна война от армия, търси изход от ситуацията. И затова, съществувалият в страната „сенчест райхсвер"*  търси помощ от Съветския съюз. На руска територия тайно се създават танкодруми, авиационни училища и дори военни заводи. Това сътрудничество започва през 1923 година и фактически продължава до 1941-ва.

Прочети още...

Делото "Фрич"

Посещения: 3593

 

Василий Веденеев

"Тайните на Третия райх"

 

Bundesarchiv Bild 183 R16862 Werner von FritschЗа разлика от омаскарения заради това, че се е оженил за проститутка бивш военен министър фон Бломберг, генерал-полковник барон Вернер фон Фрич, който е главнокомандващ на германските сухопътни сили, се ползва в офицерските кръгове с голяма популярност. Назначаването му за военен министър е прието с въодушевление от офицерския корпус и генералитета. Това обаче никак не устройва нацистката върхушка, тъй като фон Фрич вече се е осмелил да възрази на фюрера.

Пo принцип, уж няма нищо криминално във факта, че командващия сухопътните сили възразява на вожда - други също се осмеляват да спорят понякога с Хитлер, но въпросът е в това за какво са спорили и с какво не са съгласни. Фон Фрич, отдаден изцяло на военната кариера, не приема хитлеровата идея за водене на нова тотална война за тотално господство. Генерал-полковникът споделя опасението на вече бившия военен министър, че Германия отново може да бъде сполетяна от военна катастрофа, ако разпали още една европейска война. По дълбокото убеждение на фон Фрич, този път провалът ще бъде още по-ужасен от кошмарното рухване от 1918 година, когато германците са принудени да преглътнат унижението на Версайския мирен договор.

Прочети още...

Делото "Бломберг"

Посещения: 3538

 

Василий Веденеев

"Тайните на Третия райх"

 

Bundesarchiv Bild 183 W0402 504 Generaloberst Werner von BlombergВернер фон Бломберг (1878-1946) е роден на 2 септември в Померания, в градчето Щаргард. Той преминава обичайния път в кариерата на всеки немски офицер - обучение в кадетския корпус и строева служба. По време на Първата световна война фон Бломберг вече е в състава на Генералния щаб, а по-късно заема редица отговорни длъжности в министерството на райхсвера. От януари 1933 г. той е министър на райхсвера, а две години по-късно - министър на отбраната и активно участва в създаването на Вермахта.

Заради големите заслуги към фатерланда Хитлер дава на фон Бломберг званието фелдмаршал, но в офицерските среди не обичат Вернер, макар и да признават, че е умен и порядъчен човек. Дават му прякора Надутия лъв и смятат, че се подмазва на нацистите, което военните в този момент все още си позволяват да не одобряват. На свой ред и самият военен министър се опасява от засилването на ролята на хитлеристките спецслужби в държавния живот. Както после се изяснява - не напразно. Освен това, на фон Бломберг никак не му допада курса на новия канцлер към нова голяма европейска война. Министърът от една страна приветства и активно участва във възраждането на военната мощ на Германия, а от друга панически се страхува от още една катастрофа като тази, с която завършва за страната му Първата световна война. Тези негови задръжки го карат открито да се противопостави на фюрера по време на секретно съвещание в райхсканцеларията на военния министър, когато той възразява на грандоманските плановете за завоюване на жизнено пространство, с което на практика подписва собствената си присъда.

Прочети още...

Подбор и обучение на личния състав на Ubootwaffe (Подводният флот на Третия райх)

Посещения: 3905

 

Александър Йорданов


За да може да се разбере дейността на Ubootwaffe трябва да се разгледат няколко основни момента.  Рекрутирането на кадрите, обучението им и новата тактика. Само така може да се разберат големите успехи реализирани през Втората световна война (1940 г. е наречена „Щастливото време”).

Прочети още...

Операция "Валкирия"

Посещения: 8743

 

Из "Атентати, които трябваше да променят света", Вацлав Боровичка 

 

Claus von Stauffenberg 1907 1944Втората световна война би могла да завърши една година по-рано — още на 20 юли 1944 г. Атентатът срещу Хитлер, подготвен от негови противници от висшите военни среди, би могъл да влезе в историята като един от малкото атентати, повлияли за промяната в света. Но още от самото начало поради дилетантството на заговорниците операция „Валкирия“ бе обречена на неуспех.

На 20 юли 1944 г., четвъртък, в шест часа сутринта полковник граф Клаус Шенк фон Щауфенберг и по-големият му брат Бертолд, юрист в униформата на морски офицер, излизат от дома си в берлинската вилна зона Ванзее.

Войната отдавна е дамгосала този висок снажен тридесет и седемгодишен полковник със симпатично мъжествено лице. В Тунис той бе загубил едното си око и дясната си ръка, а на лявата бяха останали само три пръста. Вдигайки пръсти към козирката, той отговаря на поздрава на шофьора.

Прочети още...
X

Right Click

No right click