Средновековна България

Севастократор Калоян

Посещения: 6503

 

Иван Лазаров

 

Из "Кой кой е в средновековна България"

Йордан Андреев, Иван Лазаров, Пламен Павлов

 

Kalojan desislavaКалоян — бълг. севастократор през 50-те години на XIII в. Личността му е обвита в легенди и загадки, които и до днес не са намерили ясен и точен отговор. Някои учени обявиха, че К. е син на севастократор Александър, брата на цар Иван Асен II, и е идентичен с Калиман II, убиеца на Михаил II Асен (1246 — 1256). Неяснотите идват от обстоятелството, че севастократор К. е известен единствено от прочутия ктиторски портрет и свързания с него надпис от църквата „Св. Никола и Св. Пантелеймон“ в с. Бояна. За него няма запазени други писмени известия.

От надписа научаваме, че К. имал най-благородно потекло. Той бил внук на ср. крал Стефан Първовенчани (1193 — 1223) вероятно по женска линия. Бил братовчед на цар Константин Тих-Асен, което изрично се споменава в надписа явно по поръка на самия севастократор. Оттук можем да направим заключението, че бащите на Константин и К. са били братя, видни боляри в зап. бълг. покрайнини. Вероятно те се отличавали със своята мощ и именно това обстоятелство е привлякло Стефан Първовенчани, който не се поколебал да се сроди с тях.

За полит. кариера на К. до 1257 г. можем само да гадаем. Все пак от последвалите събития можем да установим, че той подкрепил братовчед си Константин Тих в борбата му за бълг. престол срещу болярина Мицо. След като Търново паднал в ръцете на Константин и той бил официално провъзгласен за цар, позициите на К. в държавата укрепнали. По всичко личи, че новият цар умеел да се отблагодарява за оказаната му подкрепа — ок. 1258 — 1259 г. К. бил удостоен с най-високата титла след царската — севастократорската. Не е изключено точно в чест на тържествената промоция да е изографисана Боянската църква с ликовете на царското семейство и семейството на новооглашения севастократор. В художествено отношение особен интерес представлява портретът на Κ. и Десислава. Той е сътворен реалистично, предава точно портретните черти, особеностите на облеклото, които за посветения човек говорят твърде много за положението на К. и съпругата му в обществото. К. е 30 — 35-годишен, висок, представителен мъж, с черна брада и мустаци, с правилно лице. Главата му е увенчана със севастократорска корона с една дъга отпред, украсена със сини скъпоценни камъни и перли съгласно изискванията на етикета. Облечен е в дълга, богато орнаментирана дреха от брокат, внесен от Венеция. В ръцете си държи умален модел на храма, който поднася на Бога — символичен израз, че севастократор К. е построил и украсил със свои средства църквата. До него е представена съпругата му, севастократорица Десислава. За съжаление не разполагаме с други сведения за севастократор К. и не можем да кажем нищо за съдбата му след 1259 г.

 

Литература:

Грабар, А. Боянската църква, Архитектура — живопис. С., 1924;
Златарски В. Боянският надпис. — В: Избр. произв. Т. 2, 410-434.  

 

X

Right Click

No right click