Антония Младата

Посещения: 2444

 

Е. В. Фьодорова

Императорите на Рим. Величие и упадък, С., 1997

Превод: Юлиян Божков


Антония Младата, най-малката дъщеря на Марк Антоний и Октавия, била съпруга на Друз Стари. Според Плутарх, тя се славела със своята скромност и красота.

Друз Стари и Антония Младата имали много деца, от които оживели само три: Германик, Ливия Ливила (жената на Друз Млади) и Клавдий — бъдещият император.

„Антония се ползвала с голямо уважение пред император Тиберий отчасти поради близкото си родство с него (тя била съпруга на брат му — б. а.), отчасти заради добродетелния си начин на живот. Въпреки своята младост тя останала вдовица и отказвала да се омъжи повторно, като при това водела безупречен начин на живот. Антония оказала неоценима услуга на Тиберий. Някой си Сеян, началник на преторианската гвардия и бивш приятел на нейния съпруг, притежаващ огромна власт благодарение на войските си, организирал опасен заговор, към който се присъединили мнозина сенатори и либертини. Тъй като заговорниците успели да подкупят войниците, работата можела да вземе сериозен обрат и той би осъществил плана си, ако Антония не се била възпротивила смело на това негово начинание. Като научила за замисляното срещу живота на Тиберий покушение, тя му написала подробно писмо и го връчила на един от най-преданите си слуги — Палант, който трябвало да го занесе на остров Капри. Веднага щом получил писмото, императорът заповядал да убият Сеян и съучастниците му. Оттогава Антония, която Тиберий и преди много уважавал, започнала да се радва на още по-голяма почит и доверие“ (Йос. Фл. И. Д. 18, 6, 6).

Антония Младата умряла в 37 г.

X

Right Click

No right click