Послание на император Михаил II до император Людовик Благочестиви

Посещения: 2187

 

Публикува се по: ЛИБИ, т. II, 1960 г.

Увод, превод и бележки: Мих. Войнов

 

В посланието си, изпратено на 10. IV. 824 г., византийският император Михаил II (820 — 829) между другото осведомява западния император Людовик Благочестиви за събитията в империята. Той засяга и бунта на Тома Славянина, станал през 821 — 823 г. Дават се важни подробности за привърженици на Тома от областите Тракия, Македония, Солунско и от „околните славянски племена“, както и за потушаването на бунта. Посланието изобщо е важен извор за политическите и социални борби на Балканите през IX в. Тук даваме извадки от това послание.

 

Послание
на цариградския император Михаил Балба
до римския император Людовик Благочестиви

 

За въстанието на Тома1

640px ThomasTheRebelAndMourtagonКато дойдохме по този начин на власт2, ние намерихме християните разделени и несъгласни и за да се изразим по-точно, намерихме повечето хора да следват заблудата и безбожието на онзи безбожен тиранин3. И по тази причина не можахме да обединим лесно верните ни християни, за да сме в състояние да го надвием. Възпрепятствани от тези неприятности, той използва този случай и с подстрекаване привлече мнозина на своя страна. Като събра наши кораби и дромони, той получи възможност да дойде в пределите на Тракия и Македония. Той дойде по този начин бързо, обсади града ни и го обкръжи с морски сили през месец декември4, XV индикт. А ние, въпреки че имахме малко войници и бойци, не пропуснахме никога да се срещнем с тях в бой и да ги отблъсваме от града. Но той, както бе казано по-горе, имаше голяма военна сила от [наши] врагове, не само от тия, които споменахме по-горе, но също така от областите на Мизия и Европа, Тракия, Македония, Тесалония и от околните Славинии5. Това нещо удължи нашата обсада. Тази същата обсада ту отблизо, ту от по-далече трая в продължение на една година.

Ние обаче, виждайки продължителната упоритост на този дявол и човекоубиец, страхливостта и съблазънта на християните, които са съблазнени от него6, поверихме нашата надежда и храброст на Христа, истинския наш бог, помощник и сътрудник, и с чиста вяра влязохме в нашия град7 срещу онзи тиранин, който тогава стоеше почти на тридесет мили от нашия град.———

Желаейки да щадим християните, ние заповядахме да се свири отбой и възпряхме нашите от клането. И поради тази причина езичниците8 и инородниците, които заедно с Тома бяха причинители на тяхната гибел, се измъкнаха и бяха обърнати в бягство. И преследвани от нас, те бяха затворени в един град на провинцията Тракия, по име Аркадиопол9. Някои от тях обаче се скриха, пръснати из планините. А част от тях влезе в град Панид10.

Ние пък изпратихме нашите войски и им заповядахме да ги обсадят. А самия град, в който се намираше със своите последователи богоомразният и недостоен да бъде споменат човек, беше обсаден в продължение на пет месеца. Искайки, както казахме, да пощадим нашия народ и град, ние тогава заловихме жив него и всички други, които бяха с него, както сънародници, така и инородци. След като му бяха отрязани ръцете и краката, ние заповядахме той да бъде закачен на дървото. ——— После ние се отправихме и пристигнахме до кастела, който се нарича Панид. където казахме, че е избягала гореспоменатата част от нашите врагове. Ние им обещахме живота, ако пожелаят да минат към нашата вяра. Но понеже не пожелаха да се подчинят на нашите заповеди, защото предпочетоха по-скоро да умрат, отколкото да се предадат, бог им изпрати земетресение, което разтърси града и му срина стените, както четем, че се е случило с Йерихон11. И по този начин те ни бяха предадени в ръцете.

 

1Тома, по произход вероятно славянин, военачалник и другар на Михаил II. В съюз с арабите вдишал през 821 г. въстание.
2Михаил Балба завзел властта, след като бившият    император Лъв V бил свален на 25. XII. 820 г.
3Императорът има пред вид Тома Славянина.
4Войските на Тома Славянина обсадили Цариград през декември 821 г. Обсадата била вдигната прел лятото на 823 г. поради намесата на Омуртаг.
5Това са вероятно славянски племенни обединения в Балканските земи.
6Тома обещавал възстановяването на иконопочитанието.
7Сиреч в Цариград.
8Езичници тук се наричат славяните от славянските княжества, наречени Славинии.
9Аркадиопол е дн. Люлебургас.
10Панид (Панион), дн. Панидос, е град в Тракия на Мраморно море, на юг от Родосто.
11Стените на библейския гр. Йерихон, който бил обсаден от евреите, паднали от звука на тръбите на еврейската войска. (Ис, Н. 6).

 

 

X

Right Click

No right click