Псевдо-Кодин. Из „Трактат за службите“

Посещения: 2688

 

Публикува се по: В. Тъпкова-Заимова, Р. Пенджекова, Византия през погледа на съвременниците ѝ, П., 2002


„Трактатът“ е приписван на византийския автор Георги Кодин. Съставен е в края на XIV в. В него са описани службите и чиновете в дворцовата йерархия, а също така и дворцовите церемонии. Печата се по превод на М. Тюлекова в: Документи за политическата история на Средновековна България XII-XIV в., 109-110.

 

Трябва да се знае, че това, което сега наричат стемма, някога се е наричало диадема. От коприна и скъпоценни камъни и перли, тя била поставяна на челото на императора и завързвана на тила му, откъдето е названието диадема. Постепенно тя придобива формата, която има днес, и името стемма. Това, което днес наричат диадема, се е наричало по-рано военна лента и било знак за чест, а също тираните сваляли лентата и колието на известните мъченици, довереници на Христос, преди да ги хвърлят на палачите (колието е направено от злато, от три клонки, преплетени като тръстики; то било носено на шията).

И така, когато императорът носи стеммата, той не носи други дрехи освен саккос и диадема; той носи ту тези, ту епилурикон и тюрбан, ту каббадион и фиалин; на главата си той има различни шапки, понякога тази, която наричат „триумфална“, понякога „Юстиниан“, а в други случаи „ипертерон“, не е момента да обозначаваме сега подробно формата на всяка една от тях.

От всички тези шапки и дрехи императорът носи тези, които желае, винаги държи в дясната си ръка кръст - знак за верността към Христос; стемма - знак за неговото достойнство; лентата, която, както вече казахме, е наречена понастоящем диадема — знак за неговите качества като войник; черен саккос - знак за тайнството на властта; земята, наречена акакия, както вече казахме...

Императорът и неговият син, ако същият е коронясан, носят един и същ костюм, ако не - последният носи обичайната туника и отгоре така наречения фиалин, украсен със скъпоценни камъни и перли; на главата носи корона (стефанос).

 

За промоцията на деспот

 

---Накланяйки се, деспотът целува крака на императора. Когато се изправи, императорът саморъчно поставя на главата му корона, украсена със скъпоценни камъни и перли, която има четири малки дъги - отпред, отзад и от двете страни, ако [деспотът] е императорски син; но ако е зет, тя [короната] има само една дъга отпред; тази корона се нарича стематогирион.---

 

За промоцията на севастократора и кесаря

 

---Промоцията на севастократора и кесаря изцяло подобава тази на деспота, с изключение само на короните. ---украсени със сини скъпоценни камъни и перли, всяка от които е имала само една дъга отпред.---

 

За императорските костюми

 

Когато умре бащата, майката, жената, синът или внукът на императора, ако са императори, господарят носи бели дрехи колкото време иска, после жълти дрехи без ширити, след това същите с ширити и след това последните носи дрехи с ярък цвят. Ако се отнася за чичо или леля от бащина страна, за неговия брат, бил той деспот или не, за сестра или син, той носи в този случай жълти дрехи без ширити, а после с ширити. Докато императорът е облечен в бяло, както казахме, за да почете с траур членовете на семейството си, всички са облечени в черно, не само архонтите, но също и народът. Когато императорът носи жълти дрехи, роднините на починалия са облечени в черно, дори пред него, в продължение на четири дни; след тези дрехи те носят сини дрехи до момента, когато императорът смени дрехите си; тогава те носят дрехи с ярък цвят.

Освен тези, за които говорихме, ако някой друг от неговите кръвни роднини почине, императорът не носи жълти дрехи. Ако жената, братът или синът на някой от семейството му, чичо, племенник, братовчед умре, този, който е загубил починалия, прекарва в жилището си дните, определени за траур, или до деветия ден, предписан от обичая.

 

3

 

X

Right Click

No right click