Из Манифест към българския народ от правителството на проф. Александър Цанков

Посещения: 1655


Печата се по: Държавен вестник, бр. 55 от 11 юни 1923 г.

Публикувано по: Текстове и документи по история на България, съставители: Хр. Матанов, Т. Даков, Б. Бобев

 

Българи,

1024px 09.06.1923 meeting at RusevsНовото правителство има за своя първа грижа да обезпечи мира и спокойствието на гражданството, да възстанови потъпканите свободи на гражданина, като издигне престижа на държавната власт.

Правителството заявява, че реда и вътрешния мир в страната ще бъдат запазени на всяка цена. Всеки опит за смут, всеко подстрекателство срещу държавата и правителството, всеко посегателство върху правата, имота и честта на гражданите ще бъдат немилостиво наказвани. На армията, жандармерията и на организираната гражданска полиция е дадена заповед бързо, решително и неумолимо с всички средства да потушат всеки опит да се изложи реда в страната и да се накаже всеки, който би противодействувал на властта.

Правителството заявява, че то държи сметка за общия мир в Европа, зачитайки достойнството на великите сили и на съседите на България, то декларира, че лоялно ще изпълнява договора за мир и че България е чужда на всекакви военни авантюри.

Излизащото из средата на народа и представляваща една концентрация на сили на ред и социален напредък правителство апелира за широката подкрепа на всички. Гражданството, подкрепяйки правителството, подкрепя България.

Да живее България!

 

София, 9 юний 1923                                          (подписи на министрите)

 

 

X

Right Click

No right click