Асиро-вавилонска

Легенда за Семирамида

Написана от Любомир Грозданов
Посещения: 12008

 

Легендата е достигнала до нас, благодарение на древногръцкия историк Диодор Сицилийски (І в. пр. Хр.). Митологизацията на историческия образ на Шамурамат, води началото си от Ктесий Книдски – гръцки лекар в двора на персийския цар Артаксеркс ІІ, в края на V в. пр. Хр. Гръцките учени в списването на легендите се опират на мидийски източници.

Превод и адаптация: Любомир Грозданов

 

Един ден, сирийската богиня Деркету встъпила в престъпна любовна връзка с обикновен смъртен. Скоро тя забременяла и родила дъщеря, която нарекла Шамурамат (Семирамида). Уплашена от деянието си, богинята убила простосмъртния си любовник, а детето натирила в пустинна и камениста местност, където го обрекла на погибел. Но малката не загинала – за нея се грижели птиците. След известно време момиченцето било намерено от случайно преминаващ овчар. Той я завел в селото си и я приел в своето семейство. Минавало време, Семирамида расла и хубавеела от година на година. Скоро тя надминала по красота всички девойки от селото.

В тези древни времена, в Асирия управлявал цар Нин, прочут със своите воински подвизи. Той покорил Вавилон, Армения, Мидия, Скития, земите между Черно и Каспийско море, а така също и областите между Иранските планини и Арабия. За 17 години от царуването си Нин станал господар на огромни територии между Средиземно море и Индия. Той построил за себе си столица, достойна за неговото величие и я нарекъл Ниневия. Скоро тя се превърнала в най-великолепния и цветущ град в света.

semiramis bitkaЕдин ден в селото, в което живеела Семирамида, пристигнал царския наместник Оанис. Той забелязал девойката, влюбил се в нея, и я взел за съпруга. Оанис толкова бил привързан към своята млада и красива жена, че не се отделял от нея дори за минута. Обичта им била силна, искрена, красива! Животът им бил изпълнен с щастие и радост. След време пристигнал нарочен царски куриер, който предал волята на владетеля – наместникът да се присъедини с отрядите си към царската армия, която потегля на поход. Оанис взел Семирамида със себе си. Младата жена облякла бойни доспехи и се въоръжила. По време на обсадата на вражеския град, тя се сражавала храбро ведно с останалите щурмоваци, и дори успяла да се покатери на самата цитадела на крепостта. От там тя дала знак на могъщия Нин, за победата над врага. Поразен от храбростта, героизма и красотата на Семирамида, великия цар пожелал да я вземе за своя съпруга. Оанис не могъл да се противопостави на волята на своя владетел и отчаян, сложил край на живота си.

Станала царица на Асирия, Семирамида дарила съпруга си със син и се превърнала в негов другар и съветник. Преди смъртта си Нин назначил жена си за негова наследница. След като заела асирийския трон, царицата предприела активна дейност. Като за начало, тя положила покойния цар във великолепния Дворец на царете, украсен от красиви тераси с много растения и цветя. След това решила да превърне Вавилон в най-бляскавия град на света, като привлякла най-добрите архитекти и събрала над два милиона работници. По нейна заповед били построени „Висящите градини”, забележителния храм Етеменанки, прекрасният мост над река Ефрат. Тя дори заповядала да се прокопае тунел под планината, с който да се прокара пряк път до Мидия, в чиято столица Екбатана царицата построила разкошни царски резиденции.

След това царицата се впуснала да покорява света…

Тя завоювала Египет, Етиопия, Лидия и започнала да се готви за поход срещу Индия. На пътя и обаче, се изпречила огромна индийска армия с хиляди бойни слонове и царицата се видяла принудена да отстъпи.

У дома я чакало известие от нейния оракул, предсказващо скорошната ѝ смърт. Освен това, царицата узнала и за заговор, организиран от собствения ѝ син Ниний. Тя доброволно му отстъпила трона на Асирия, превърнала се в гълъбица и отлетяла завинаги…

 

X

Right Click

No right click