Илиян Карабойчев

Илиян Карабойчев

Роден съм през 1997 г. в гр. Пловдив, вплел в себе си традициите на древното минало и мъдрото настояще. През 2016г. сбъднах една своя голяма мечта - да полетя в света на словото чрез филологията и да се докосна до величието и опита на миналото чрез историята.

През 2020г. се дипломирах като специалист по български език и литература и по история. Така филологията за мен се оказа трепет към литературата, а историята - житейски и душевен път, копнеж към мъдростта, която крие миналото.

Интересите ми са концентрирани основно в българската история и средновековното ни минало. Интересува ме владетелският институт на средновековната българска държава, ролята на личността в хода на историческото време и пространство, глобалните процеси, влияещи и променящи историческата перспектива. Същевременно имам афинитет и към процесите на Балканите и историята на Новото време, както и към тоталитарните режими и предпоставките за възникването им.

За мен историята не е "телефонен указател", не е сухи факти и събития. Историята е процес от взаимообусловени връзки, резултатът от които трябва да бъде подложен на анализ и синтез. В този ред на мисли историята е философия на миналото - тя е едновременно и минало, и настояще. Синтезът от тези времена е нашето бъдеще.

X

Right Click

No right click