Рим

Агрипа Постум

Посещения: 2582

 

Е. В. Фьодорова

Императорите на Рим. Величие и упадък, С., 1997

Превод: Юлиян Божков


Агрипа Постум бил най-малкият син на Агрипа и Юлия Старата, името Постум показвало, че се е родил след смъртта на баща си.

В 4 г. Агрипа Постум бил осиновен от дядо си Август, но заради жестокия си и буен нрав не могъл да спечели любовта му. Август решил, че той не е подходящ за държавническа дейност и в 7 г. го изпратил от Рим в Сурент (дн. Соренто, близо до Неапол — б. а.).

„Агрипа, който вместо да бъде по-сговорчив, от ден на ден ставал по-безумен, прехвърлил на остров, дори го оградил с охрана от войници. Със сенатско решение наредил да бъде оставен на същото място до края на живота си. И при всяко споменаване за него и за двете Юлии въздишал:

Ех, ако женен не бях и бездетен живота да свършех!

Наричал ги не другояче, а „трите си цирея“ и „трите си язви“ (Свет. Авг. 65).

Противниците на Август възнамерявали да отвлекат Юлия Старата и Агрипа Постум от островите им, да ги доведат при войските и да извършат държавен преврат (Свет. Авг. 19). Но тези планове били разкрити и осуетени.

След смъртта на Август, която още не била официално обявена, Агрипа Постум бил убит — или по заповед на Тиберий,- който наследил властта, или по заповед на майка му Ливия (Свет. Тиб. 22).

 

 

X

Right Click

No right click