Рим

Юлия Домна

Посещения: 4121

 

Е. В. Фьодорова

Императорите на Рим. Величие и упадък, С., 1997

Превод: Юлиян Божков

 

348px JuliaDomnaЮлия Домна, родена във финикийския град Емеса (на сирийското крайбрежие — б. а.), била втората съпруга на Септимий Север.

Септимий Север се оженил за нея, когато още не бил император. Ето как станало това:

„Когато той овдовял и решил да се ожени повторно, започнал да разузнава хороскопите на девойките, бидейки сам изключително сведущ в астрологията. Когато разбрал, че в Сирия живее девойка, чийто хороскоп показва, че ще се омъжи за цар, положил всички усилия да се ожени за нея и с посредничеството на приятели успял да го направи“ (АЖА, Сев. III).

Юлия Домна, красива и образована жена, била запозната с философията и покровителствала интелектуалците, но не проявявала склонност към добродетел. Биографът на Септимий Север казва:

„В дома си Септимий Север не проявявал достатъчно бдителност и оставил при себе си жена си Юлия, която се прославила със своите любовни похождения и била съпричастна към заговора“ (АЖА, Сев. XVIII).

Юлия Домна умряла в 217 г.; казват, че след убийството на император Каракала тя се опитала да отнеме императорската власт от узурпатора Макрин, но не успяла и се уморила с глад.

 

X

Right Click

No right click